Talvirenkaat – tutut ja turvalliset vai varoittamatta vaaralliset?

Suomen talviolosuhteet ovat ankarat ja vaihtelevat. Ajoturvallisuuden vuoksi autoilijan kannattaa panostaa talvirenkaisiin, jotka ovat todettu toimiviksi Pohjolan talviteillä. Talvirenkaiden ominaisuuksiin vaikuttavat ikä, urasyvyys, pinnan sekä nastojen kunto.

Aktiiviajossa talvirenkaiden käyttöikäsuositus on 6 vuotta – Kokonaisiän maksimisuositus 10 vuotta
Vaikka renkaissa olisi kulutuspintaa ja nastoja jäljellä, ei turvallisuus ole taattua. Renkaiden iän voi tarkistaa kyljen DOT-merkintä. Kaksi ensimmäistä numeroa kertoo valmistusviikon ja kaksi viimeistä vuoden. Luku 2415 siis tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 24 vuonna 2015. Ajamattomanakin säilytetty rengas on tullut tiensä päähän, kun sen kumiseos on kovettunut.

Talvirenkaissa lakisääteinen urasyvyyden minimi on 3mm – Turvasuositus on kuitenkin 5mm
Talvirenkaat kannattaa uusia viimeistään, kun urasyvyys on alle 4 millimetriä. Tielle kertyvä vesi, tai sulavan ja suolatun lumen muodostama loska ovat vaaratekijöitä – kun rengas ei enää kykene riittävän nopeasti syrjäyttämään tienpinnan vesi- tai loskakerrosta, renkaan tarttumapinta tiehen heikkenee lisäten turvallisuusriskiä.
Tarkista myös renkaidesi sivupinnat – Vältä rengasrikko
Mahdolliset hiushalkeamat renkaan sivupinnassa, erityisesti renkaan olkapää-alueella ja uran pohjalla ovat merkkejä kumin ikääntymisestä. Laajentuessaan pienetkin halkeamat voivat rikkoa renkaan.
Nastapoikkeama renkaiden välillä saa olla enintään 25 % – Tarkista myös nastojen kiinnitys ja ulkonema
Jos henkilö- tai pakettiautossa käyttää nastoitettuja talvirenkaita, tulee nastat olla kaikissa pyörissä, eikä niiden lukumäärän ero saa pyörien välillä olla enempää kuin 25 %. Myös nastojen kiinnitystä on hyvä kokeilla. Nastarungon kuluma aiheuttaa kiinnityksen löystymistä, jolloin renkaat eivät enää pidä turvallisesti jäällä.
Nastojen ulkonema ei myöskään saa ylittää 2 millimetriä kuviopalan pintaan nähden. Ulkonema johtuu useinmiten kehnosta sisäänajosta, tai ajotyylistä. Uudet nastarenkaat vaativat noin 500 kilometrin rauhallisen sisäänajon, jonka aikana nastat asettuvat oikein paikoilleen. Sisäänajo on hyvä tehdä sulan maan aikana, ennen liukkaiden ajokelien tuloa.
Muuta huomioitavaa!
-lmanpaineen tulee olla talvella noin 0,2 baaria (20 kPa) enemmän kuin kesällä
-Tarkista ilmanpaineet ja renkaiden kunto myös talvirengaskauden aikana säännöllisesti
-Vaihda renkaiden paikkaa akselilta toiselle tasaisen kulumisen varmistamiseksi
-Mikäli renkaasi  ovat päässeet kulumaan selvästi erilaisiksi, mutta ovat vielä kelvolliset allelaitettavaksi, niin silloin ohjeena on asentaa paremmat renkaat taka-akselille. Parempi pito takana vähentää riskiä sivuluisuun joutumisesta.