Muistilista talvirenkaiden tarpeen arviointiin

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Myös nastarenkailla saa ajaa tänäaikana, mutta sään ja keliolosuhteiden vaatiessa nastarenkaat saa laittaa alle jo tarvittaessa aikaisemminkin.

Ennakointivelvollisuus ja vastuu asianmukaisesta rengastuksesta kuuluu aina kuljettajalle – mutta kuinka arvioida talvirenkaiden vaihdon tarvetta syksyllä?

Mikäli tiedät arkesi sisältävän pakollisia aikaisia aamulähtöjä tai myöhäisiä kotiinpaluita, on talvirenkaat hyvä vaihtaa ennakoiden.

Jos ajat pääväylien lisäksi syrjäisemmillä pikkuteillä joiden huolto on vähäisempää, kannattaa kesärenkaista luopua hyvissä ajoin. Liikenteenvalvoja määrittää talvirenkaiden tarpeen koko alueen tieliikenneverkkoa silmällä pitäen.

Suomi on pitkä maa, jossa sääolosuhteet sekä ajoympäristö voivat vaihtua lyhyenkin matkan aikana etenkin syksyllä ja keväällä. Tarkista siis reittisi vallitsevat olosuhteet ja matka-ajan ennusteet, mikäli talvirenkaat ovat vielä vaihtamatta.

Maaston pinnanmuodot ja vesistöjen läheisyys lisäävät mahdollisuutta teiden liukkaudelle vähälumisinakin ajanjaksoina aina loppusyksystä kevääseen.

Muistathan, että uudet nastarenkaat vaativat noin 500 kilometrin sisäänajon sulalla tiellä.
Ennakoimalla varmistat turvallisen liikkumisen talven yllättäessä.