Kesärenkaiden kirjo

Kesärenkaat eivät ole ainoastaan mustat ja pyöreät. Perinteisesti eroavaisuuksia haetaan kulutuspinnan ja kumiseoksen ominaisuuksien eri painotuksilla – toinen malli on optimoitu vesiliirron ehkäisyyn kun taas toisella haetaan mahdollisimman pitkää kulutuskestävyyttä.

Teknologian harppaukset näkyvät kuitenkin muillakin tavoin. Tavan autoilijan on mahdollista päästä todistamaan näitä ominaisuuksia myös konkreettisesti omassa ajossaan. Viilaa terninologia tutuksi ja ymmärrä kesärenkaitasi hieman paremmin!

Vaimennetut renkaat (Silent/Sound Comfort)
Auton sisätilan melua vähentävä teknologia on suunniteltu maksimoimaan ajomukavuutta. Silent tai Sound Comfort -merkinnöillä varustetut renkaat ovat ajo-ominaisuuksiltaan ”perusmalleja”, mutta niihin on lisätty sisäinen äänivalli esimerkiksi polyuretaani-vaahtomuovista. Äänivalli vaimentaa tiestä renkaaseen kohdistuvaa värähtelyä korialustaan, ja näin ollen myös auton sisälle ohjautuu myös vähemmän melua. Täysin äänettömäksi auton sisätila ei näillä renkailla kuitenkaan muutu Suomen tiestön karkealla asfalttityypillä.
Kenelle? Autoilijalle, joka haluaa maksimoida matkanteon mukavuuden ja jonka ajoneuvo on alustaltaan sekä rakenteiltaan hyvin ääntä eristävä.

UHP-renkaat
UHP- eli Ultra High Performance -renkaiden suorituskyky on omimmillaan korkeissa ajonopeuksissa. UHP-renkaat optimoivat urheilullisen auton suorituskyvyn tiukoissakin mutkissa ja kaikissa olosuhteissa. UHP-renkaat ovat suunnattu vannoutuneille urheiluautoharrastajille ja tarkasta ajotuntumasta nauttiville. UHP-renkaat on kehitetty välittömässä yhteistyössä autonvalmistajien kanssa ja saatavilla oleva kokovalikoima onkin profiloitu nimenomaan korkean suorituskyvyn autoihin. Erityisominaisuudet näkyvät myös renkaiden hankintahinnassa.

Kenelle? Vauhdin hurmasta nauttiville autoilijoille, joille renkaan kulutuskestävyys tai matala vierinvastus eivät ole oleellisia.

RunFlat -renkaat (FRT, RFT)
RunFlat renkailla tarkoitetaan rengasta, jolla voi ajaa jopa ilman rengaspaineita. Renkaan rakenne on tavallista lujempi ja sen sivussa on erityinen komponentti, joka lisää sivun jäykkyyttä tyhjällä renkaalla ajettaessa. Siirtymän pituus vaihtelee eri valmistajien kesken ja myös auton kuormalla on tähän vaikutusta. Rengasrikon sattuessa ei RunFlat -renkaalla suositella ajettavan yli 80km/h. RunFlat -renkaalla kuljettaja ostaa itselleen siirtymäaikaa, mutta valmistajat suosittelevat sen vaihtoa uuteen mahdollisimman pian. Turvallisuussyistä Run Flat -renkaiden paikkaaminen ei ole kovin yleistä, ja ne tulisi asentaa ainoastaan rengaspaineiden valvonta-anturein varustettuihin ajoneuvoihin.
Kenelle? Pitkiä siirtymiä ja useita erilaisia tienpintoja ajossaan kuluttaville autoilijoille, jotka haluavat välttyä renkaanvaihdolta tien laidassa.

RF-renkaat
Renkaan kyljestä tai kokomerkinnän yhteydestä löytyvä RF-kirjainyhdistelmä tulee sanasta Reinforced. Se on tunnus renkaiden kokoonsa nähden suuremmasta kuormitusindeksistä. Korotetun kuormitusluokan tai RF-renkaat voi tunnistaa myös XL-merkinnästä. Vahvistetuissa renkaissa on monta kerrosta, stabiilimpi rakenne ja korkeampi inflaatiopaine, joka mahdollistaa tavallista rengasta suuremman kantokapasiteetin. Autojen kokonaismassat ovat vuosien saatossa nousseet ja tämä on otettu huomioon myös rengasvalmistajien taholla. RF-merkinnän puuttuminen ei automaattisesti tarkoita, että rengas olisi kuormitusindeksiltään epäsopiva.
Kenelle? Innokkaille kotiseutumatkaajille ja esimerkiksi matkailu- ja pakettiautoilijoille, jotka eivät halua kikkailla suuremman rengaskoon kanssa säilyttääkseen kantavuusominaisuudet suurillakin kuormilla.

All-Terrain (A/T)
All-Terrain renkaat on suunniteltu jykeviin ja korkeisiin maastoautoihin, joilla ajetaan haastavissa maastoissa ja epätasaisilla alustoilla. Ominaista All-Terrain -renkaille on syvä urakuviointi, vahvistettu runkorakenne sekä pisto- ja viiltosuojattu kulutuspinta. All-Terrain -renkaat ovat usein varustettu myös M+S (Mud+Snow) merkinnällä, mutta perinteiseen Suomen talven tieliikenteeseen kyseiset renkaat eivät nastoittamattomina olve soveltuvat.
Kenelle? Esimerkiksi metsästysharrastajille ja muille vaikeakulkuisissa maastoissa liikkuville, joiden maantiesuoritteet ovat pääsääntöisesti lyhyitä.

Pärjäisikö “joka sään” kesärenkailla läpi koko vuoden Suomen olosuhteissa?

All-Season -renkaat
All-Season -renkaat on nimensä mukaisesti suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja niissä on pyritty yhdistämään niin kesä- kuin talvirenkaille tyypillisiä ominaisuuksia optimaalisella tavalla. All Season -renkaiden ehdoton valtti on soveltuvuus eri sääolosuhteisiin. Kyseisillä renkailla kuljettaja ei ole pulassa ensilumien aikaan ja keväällä mahdollista renkaanvaihtoa voi hyvillä mielin pitkittää. Myös kestävyys-, hallinta-, sekä käsiteltävyysominaisuudet on otettu All-season -renkaiden suunnittelussa huomioon. Suomen sydäntalven ajo-olosuhteisiin kyseiset renkaat eivät ole turvallisuusnäkökulmasta vaihtoehto.
Kenelle? ”Välikausirenkaita” kaipaaville. Soveltuu myös autoilijoille, jotka ajavat ainoastaan alueilla, missä talvikausi on poikkeuksellisen leuto, tai auton käyttöä voi suunnitella päivän sään ja keliolosuhteiden mukaa.