Milloin on oikea aika vaihtaa kesärenkaat?

Kevätauringon lämmittäessä moni autoilija haikailee jo kesärenkaiden perään. Kesärenkaat kannattaa vaihtaa kuitenkin vasta kun ajokeli ja -ympäristö sen sallivat. Olosuhteet vaihtuvat Suomessa pohjoista kohti ajettaessa ja keli voi vaihdella runsaasti myös vuorokauden ajasta riippuen. Mikäli olet suuntaamassa esimerkiksi pääsiäisenä pohjoiseen, ei talvirenkaiden vaihdon kanssa kannata hätäillä.

Kun renkaiden vaihto on ajankohtaista, on hyvä muistaa tarkistaa kesärenkaiden kunto. Kuluneet renkaat ovat yleisin auton tekniikkaan liittyvä riski onnettomuuksissa. Keliin sopimattomat renkaat, väärä pyörimissuunta, liian alhaiset rengaspaineet tai huonosti kiristetyt renkaat ovat myös merkittäviä riskitekijöinä.

  1. Ajoita renkaiden vaihto ajokelin ja –ympäristön mukaan
  2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet
  3. Tarkista rengaspaineet vaihdon yhteydessä sekä säännöllisesti ajokauden aikana
  4. Muista renkaiden jälkikiristys mikäli autossasi on alumiinivanteet
  5. Säilö renkaat oikein käyttöiän pidentämiseksi

Ethän jätä renkaita vaihtamatta

Kesä- ja talvirenkaissa on ominaisuuseroja – syystäkin. Irronneet nastat eivät tee talvirenkaasta kesärengasta. Myöskään hyväkuntoisten talvirenkaiden ominaisuudet eivät ole pätevät kesäteillä. Kesärenkaiden vedenpoistokyky, jarrutuspito ja renkaiden kumiseoksen kulutuskestävyysominaisuudet ovat kesäteillä omaa luokkaansa verrattuna talvirenkaaseen.