Tarkista, tunnista & toimi

Kolmen T:n säännöllä turvallisesti talviteille

Joulu on Suomessa juhannuksen ohella vilkkaimpia aikoja tieliikenteessä. Etelä-Suomesta, missä liikennemäärät ovat valtakunnallisesti suurimmat, virtaa lomailijoita ympäri maata joulunviettoon. Talven vaihtelevat keliolosuhteet yhdistettynä suureen autoilijoiden määrään edellyttävät kuljettajilta tavallistakin suurempaa huolellisuutta, varovaisuutta ja malttia.

Ennakointi on turvallisen tieliikenteen mahdollistaja. Siinä missä koti koristellaan, lahjat hankitaan ja joulupöydän antimia valmistellaan jo päiviä ennen aattoa, tulisi aikaa varata myös ajoneuvon liikennekunnon tarkistukselle sekä toimille.

Kolmen T:n sääntöä kannattaa hyödyntää säännöllisesti myös ympäri vuoden!

Tarkista

Varmista, että ajoneuvosi on katsastettu, huollettu ja että esimerkiksi tuulilasinpesunestettä riittää koko matkan ajaksi. Tärkein turvavaruste liukkaalla ajamiseen ovat riittävän hyväkuntoiset ja pohjolan talveen tehdyt talvirenkaat. Renkaat sekä niiden ilmanpaineet on hyvä tarkastaa mahdollisimman pian ennen matkaan lähtemistä. Liikkeemme ovat aina veloituksetta apunasi tässä.

Tunnista

Oman reitin suunnittelulla ja seuraamalla matka-ajan säätiedotteita kuljettaja tunnistaa, ja pystyy näin välttämään mahdolliset vaaranpaikat. Matkaan on hyvä varata riittävästi aikaa ja mikäli mahdollista, suunnata liikenteeseen suurimpien ruuhkien ulkopuolella.

Viimeisimpien Autonrengasliiton tutkimustietojen mukaan jopa puolet autoilijoista eivät tiedä, missä kunnossa heidän renkaansa ovat. Moni ajaa myös tietämättään vajaapaineisilla renkailla, mikä vaikuttaa ajon taloudellisuuteen sekä renkaiden kulutuskestävyyteen ja turvallisuuteen. Rengastuntemuksen puute on merkittävä riski liikenteessä, sillä tällöin kuljettajan on mahdotonta sopeuttaa ajoaan vallitseviin olosuhteisiin. Lue talvirenkaiden kuntokriteereistä täältä.

Toimi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Liikenteeseen voi suunnata rennoin mielin kun tarvittavat toimenpiteet on suoritettu. Pakkaaminen ja ajoneuvon reissuvalmistelut onkin hyvä tehdä ennen H-hetkeä. Varustauduthan talviliikenteeseen myös lämpimällä vaatetuksella, sekä rennolla ja valoisalla mielellä.