Suomen vaihtelevat vuodenajat tuovat mukanaan jokainen omat haasteensa. Siksi meiltä autoilijoilta vaaditaan skarppiutta läpi vuoden. Vaikka tilanteet ja sääolosuhteet voivat yllättää, hyvä valmistautuminen on kaiken a ja o. Olipa kyse kevään routavaurioiden väistelystä, kesän kuumista ajomatkoista tai syksyn liukkaista keleistä, oikeanlaiset renkaat ja oikeanlainen auton ylläpitävä huolto varmistavat ajoturvallisuuden ja mukavan matkanteon. Lue amattilaisten vinkit auton ja renkaiden kunnossapitoon kaikille vuodenajoille ja varmista, että voit säästää huolesi – vuoden jokaisena päivänä.

 

Katso vinkit eri vuodenajoille:
KEVÄT
   |   KESÄ   |   SYKSY   |  TALVI

 

KEVÄT

 

Kevätauringon lämmittäessä moni autoilija haikailee jo kesärenkaiden perään. Kesärenkaat kannattaa vaihtaa kuitenkin vasta kun ajokeli ja -ympäristö sen sallivat. Olosuhteet vaihtuvat Suomessa pohjoista kohti ajettaessa ja keli voi vaihdella runsaasti myös vuorokauden ajan mukaan.

 

1. Ennakoi rengastarpeet

Säilössä olevien kesärenkaiden kunto olisi hyvä tarkistaa ennakoiden – näin vältät pahimmat ruuhkat renkaiden vaihdossa. Tarkista ainakin renkaiden kulutuspinta itse tai ammattilaisen avulla – RengasCenterillä arviointi tehdään maksutta. Mikäli on tarve uusille renkaille, ammattilainen auttaa valinnassa ja renkaiden hankinta onnistuu ennen pahimpia ruuhkia.

2. Renkaiden valinta

Ajoita renkaiden vaihto ajokelin- ja ympäristön mukaan. Mikäli olet suuntaamassa esimerkiksi pääsiäisenä pohjoiseen, ei talvirenkaiden vaihdon kanssa kannata hätäillä. Toisaalta, vaikka nastattomilla talvirenkailla saakin lain puitteissa ajaa myös kesällä, ei kitkarenkailla kannata ajaa koko kesää, elleivät olosuhteet vaadi.

3. Renkaiden vaihto

Kun oikea hetki renkaiden vaihdolle saapuu, hoida vaihto huolellisesti. Muista myös pulttien jälkikiristys n. 100–150 ajokilometrin jälkeen – vaihdoitpa renkaat itse tai asiantuntijan avustuksella. RengasCenter-liikkeillä jälkikiritys tehdään veloituksetta.

4. Renkaiden säilytys

Kun kesärenkaat on asennettu, talvirenkaat tulisi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä tilassa, mieluiten vaakasuorassa pinossa tai rengaspusseissa pystyasennossa. Tämä ehkäisee renkaiden ennenaikaista kulumista ja säilyttää niiden ominaisuudet. RengasCenter tarjoaa kattavat rengashotellipalvelut.

 

KESÄ

 

Auton kesähuolto painottuu erityisesti auton renkaiden kunnon seuraamiseen, oikeanlaisiin rengaspaineisiin ja mahdollisiin välivaihtoihin. Ennakointi ja säännölliset renkaiden tarkastukset takaavat turvallisen ja mukavan ajon myös lämpimissä kesäolosuhteissa.

 

1. Urasyvyyden tarkistus

Kesäisille teillä on usein kuivaa, Suomessa ei kesäsateilta yleensä vältytä. Varmista siis, että kesärenkaasi ovat hyvässä kunnossa. Tarkista säännöllisesti renkaiden riittävä urasyvyys – minimiurasyvyys on lain mukaan 1,6 mm, mutta pääurissa syvyyttä olisi hyvä olla vaihtelevassa kesäsäässä turvallisuuden takaamiseksi n. 4 mm.

2. Rengaspaineet

Etenkin vaihtelevat lämpötilat vaikuttavat renkaiden ilmanpaineisiin – liian alhainen tai korkea paine heikentää ajoturvallisuutta ja kuluttaa renkaita epätasaisesti. RengasCenter auttaa paineiden tarkastuksessa, mutta myös renkaiden tasapainotuksissa aina tarpeidesi mukaan.

3. Huomioi kuorman paino

Renkaiden kulumiseen vaikuttavat sääolosuhteet, ajokilometrit sekä auton kuorman paino. Mikäli kesälomareissulla autoon kertyy reippaasti enemmän kuormaa, kannattaa rengaspaineita nostaa. Oikeanlainen rengaspaine pidentää renkaiden käyttöikää ja varmistaa turvallisen ajon.

4. Välivaihdolla enemmän irti renkaista

Kesälomamatkoilla etäisyydet voivat olla pitkiä ja renkaat kovilla. Välivaihto, eli keskellä ajokautta (esim. heinäkuussa) tapahtuva renkaiden vaihto akselilta toiselle auttaa saamaan renkaista enemmän irti. Jos ajosuorite vuodessa on suuri, tulisi välivaihto tehdä kilometrilukemaa seuraten, n. 8000–10000 kilometrin välein. Kulutuspintojen eroa akseleiden välillä ei kannata päästää 2 mm suuremmaksi.

 

 

SYKSY

 

Syksy on siirtymävaihe, jossa auton on valmistauduttava talven haasteisiin. Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Myös nastarenkailla saa ajaa tänä aikana, mutta sään ja keliolosuhteiden vaatiessa nastarenkaat saa laittaa alle jo tarvittaessa aikaisemminkin.

 

1. Renkaiden vaihto

Mikäli tiedät arkesi sisältävän pakollisia aikaisia aamulähtöjä tai myöhäisiä kotiinpaluita, on talvirenkaat hyvä vaihtaa ennakoiden. Jos ajat pääväylien lisäksi syrjäisemmillä pikkuteillä, joiden huolto on vähäisempää, kannattaa kesärenkaista luopua hyvissä ajoin. Liikenteenvalvoja määrittää talvirenkaiden tarpeen koko alueen tieliikenneverkkoa silmällä pitäen. Muistathan myös, että uudet nastarenkaat vaativat noin 500 kilometrin sisäänajon sulalla tiellä.

2. Kulutuspinta koko kaudelle

Kesärenkaiden kulutuspinnan riittävyyttä kannattaa arvioida koko ajokautta ajatellen. Renkaita ei kannata ajatella ajavansa loppuun, kun kelit ovat kesärenkaille kehnoimmillaan. Aidosti riittävä kulutuspinta varmistaa turvallisen, huolettoman ajon koko kaudelle.

3. Ennakoi rengastarpeet

Säilössä olevien talvirenkaiden kunto olisi hyvä tarkistaa ennakoiden, eikä ensilumen uhan kasvaessa. Tarkista ainakin renkaiden kulutuspinta itse tai ammattilaisen avulla – RengasCenterillä arviointi tehdään maksutta. Mikäli on tarve uusille renkaille, ammattilainen auttaa valinnassa. Kun uudet renkaat on hankittu etukäteen, voit välttää pahimmat kausiruuhkat.

4. Hyvä suunnittelu kannattaa

Matkan sujuvuutta voi parantaa suunnittelemalla tärkeimmät asiat ennen tielle lähtöä. Tarkasta sääennusteet reitille ja matka-ajalle hyvissä ajoin – jossain päin voi olla jo hallanvaara, vaikka etelässä olisikin lämpöisemmät kelit. Pakkaa autoon myös tarvittava välineistö hätätilanteita varten.

 

TALVI

 

Talviajokausi on startannut vauhdilla ja runsas lumimäärä sekä pakkasen puolella pysyttelevä lämpötila luovat aikaan sopivat olosuhteet talvimaisemista nauttimiselle tien päällä. Kotimaanmatkailu nostanut suosiotaan kesän tapaan myös nyt kaamoksen keskellä. Etätyötä tehdään edelleen mökeiltä käsin ja irtiottoja arjesta haetaan kotiseutumatkailun mahdollisuuksista.

Lisävinkkejä löydät täältä: https://rengascenter.fi/vinkkeja_autoilijoille/turvaa-tieliikenteeseen-lapi-talven/

 

1. Renkaiden huolto

Muista tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, renkaiden kulutuspinta sekä nastojen kunto säännöllisesti

Talvella ilmanpainetta tulisi lisätä renkaisiin noin 0,2 baria enemmän kuin kesällä. Vajaapaineisena ajettu rengas voi päällisin puolin vaikuttaa hyväkuntoiselta, mutta on mahdollista, että renkaan kudos on rikkoitunut sisäpuolelta. RengasCenterin asiantuntijat ovat apunasi renkaiden kunnon arvioinnissa.

2. Auton kunto ja välineistö

Varmista että autosi on huollettu ja sieltä löytyy tarvittava välineistö hätätilanteita varten. Esimerkiksi heijastinliivi, taskulamppu ja lämpimät hanskat sekä päähine ovat hyvä lisä auton talvivarustukseen. Putsaa myös auto huolellisesti lumesta ennen liikkeelle lähtöä.

3. Matkan suunnittelu

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Liikenteeseen voi suunnata rennoin mielin, kun tarvittavat toimenpiteet on suoritettu. Pakkaaminen, sääennusteiden tarkistus ja ajoneuvon reissuvalmistelut onkin hyvä tehdä ennen H-hetkeä. Varustauduthan talviliikenteeseen myös lämpimällä vaatetuksella, sekä rennolla ja valoisalla mielellä.

4. Maltti on valttia

Muista turvavälit ja sopeuta ajosi vallitsevaan ympäristöön. Maantienopeudessa 80 km/h riittävä turvaväli on noin 80 metriä. Matka vastaa noin neljää sekuntia ajoajassa, huonossa kelissä reagointiaika on pidempi. Olethan myös tietoinen siitä, minne soittaa kun tarvitset apua tien päällä: Auton jäädessä tienpäälle on apua löytyy esimerkiksi Autoliiton tiepalvelunumeroista.