Talvirenkaat – tutut ja turvalliset vai varoittamatta vaaralliset?
Suomen talviolosuhteet ovat ankarat ja vaihtelevat. Ajoturvallisuuden vuoksi autoilijan kannattaa panostaa talvirenkaisiin, jotka ovat todettu toimiviksi Pohjolan talviteillä. Talvirenkaiden ominaisuuksiin vaikuttavat ikä, urasyvyys, pinnan sekä nastojen kunto.
Aktiiviajossa talvirenkaiden käyttöikäsuositus on 6 vuotta – Kokonaisiän maksimisuositus 10 vuotta
Vaikka renkaissa olisi kulutuspintaa ja nastoja jäljellä, ei turvallisuus ole taattua. Renkaiden iän voi tarkistaa kyljen DOT-merkintä. Kaksi ensimmäistä numeroa kertoo valmistusviikon ja kaksi viimeistä vuoden. Luku 2415 siis tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 24 vuonna 2015. Ajamattomanakin säilytetty rengas on tullut tiensä päähän, kun sen kumiseos on kovettunut.
Talvirenkaat kannattaa uusia viimeistään, kun urasyvyys on alle 4 millimetriä. Tielle kertyvä vesi, tai sulavan ja suolatun lumen muodostama loska ovat vaaratekijöitä – kun rengas ei enää kykene riittävän nopeasti syrjäyttämään tienpinnan vesi- tai loskakerrosta, renkaan tarttumapinta tiehen heikkenee lisäten turvallisuusriskiä.
Mahdolliset hiushalkeamat renkaan sivupinnassa, erityisesti renkaan olkapää-alueella ja uran pohjalla ovat merkkejä kumin ikääntymisestä. Laajentuessaan pienetkin halkeamat voivat rikkoa renkaan.
-Tarkista ilmanpaineet ja renkaiden kunto myös talvirengaskauden aikana säännöllisesti
-Vaihda renkaiden paikkaa akselilta toiselle tasaisen kulumisen varmistamiseksi
-Mikäli renkaasi ovat päässeet kulumaan selvästi erilaisiksi, mutta ovat vielä kelvolliset allelaitettavaksi, niin silloin ohjeena on asentaa paremmat renkaat taka-akselille. Parempi pito takana vähentää riskiä sivuluisuun joutumisesta.