Mikä ihmeen DOT?

Renkaita myydään suomessa lähes tuhannessa liikkeessä ja eri laatuisia renkaita löytyy jo monesta nettikaupasta. Netissä myydään myös paljon käytettyjä renkaita kuluttajien toimesta ja jotkin liikkeistä myös myyvät käytettyjä renkaita. Monissa edullisissa renkaiden myynti-ilmoituksissa mainitaan DOT-merkinnän lukema, tai jos ei mainita, niin ostajan kannattaa sitä myyjältä kysäistä.

Mikä ihmeen DOT? DOT-merkintä sijaitsee renkaan kyljessä, yleensä pienessä kapselin muotoisessa painaumassa ja ilmaisee renkaan valmistusajankohtaa. DOT-lukemat ovat 3 tai 4 numeroisia. Ensimmäiset kaksi numeroa ilmaisevat valmistusviikkoa ja viimeiset yksi/kaksi numeroa valmistusvuotta.  Kolminumeroisella DOT merkinnällä valmistetut renkaat ovat valmistettu 90-luvun puolella ja nelinumeroiset kaksituhattaluvun puolella.  Esim. DOT-merkinnän 0413 rengas on valmistettu neljännellä viikolla vuonna 2013.

Mitä renkaan iällä sitten on väliä? Renkaat vanhetessaan kovettuvat ja menettävät ajo- ja turvallisuusominaisuuksia. Renkaiden käyttöiäksi suositellaan kuutta vuotta ja maksimi-iäksi suositellaan kymmentä vuotta. Erityisesti talvirenkaat menettävät talviajo-ominaisuuksiaan jo muutaman käyttövuoden jälkeen. Siksi olisi hyvä vaihtaa talvirenkaita ajoittain uudempiin, vaikka niissä olisikin kulutuspintaa jäljellä.

Mitä voidaan pitää uutena renkaana? Uusina renkaina on lupa myydä myyntihetkestä enintään viisi vuotta aiemmin valmistettuja renkaita. Tämä tosin vain jos renkaita on varastoitu hyvissä olosuhteissa ja siten suuria lämmönvaihteluita tai muita kuluttavia elementtejä ei ole päästetty renkaiden kanssa kosketuksiin. Koska renkaiden myynti tapahtuu kuitenkin yleensä ensimmäisen parin vuodenaikana, on rengasmyyjälle hyvän kauppatavan mukaista kertoa asiakkaalle, jos hän tarjoaa asiakkaalle yli kolme vuotta vanhaa rengasta.

Lähde: http://www.rengasvalmistajat.fi